Talvitelttailu
Moni seuraajani sosiaalisessa mediassa vastasi kyselyyni, että haluaisi kokeilla talvitelttailua, jes! Se on upea elämys, suosittelen!
Kun aloitat
talvitelttailun, harjoittele teltan pystytystä ja yöpymistä aluksi
kotipihassa. Teltan pystytys on eri homma pakkasessa, pimeässä ja
tuulessa kuin herttaisessa kesäyössä. Pääset myös hipsimään omaan pihaan
pystytetystä teltasta sisälle lämpimään, jos kylmä iskeekin. Testaa
varusteita eri olosuhteissa, jotta tiedät, miten ne toimivat ja miten
itse siedät kylmyyttä. Varusteita kannattaa kysyä lainaan tuttavilta tai
yhdistyksiltä.
Teltaksi suosittelen neljään vuodenaikaan suunniteltua tunnelitelttaa. Pidä yöllä tuuletusluukut auki ja teltan sisäovi ainakin osittain avoimena, jotta kosteus pääsee pois teltasta. Valitse talvimakuupussi tai käytä kahta 3-vuodenajan pussia päällekkäin; alle untuva- ja päälle kuitupussi. Käytä eristävän (R-arvo yli 5) ilmatäytteisen retkipatjan ja solumuovisen patjan yhdistelmää. Tarvittaessa teltan pohjalle voi laittaa routamaton lisäeristeeksi.

Itse pukeudun pikkupakkasella merinovillakerrastoon, kovemmilla pakkasilla kahteen. Lisäksi puen villasukat, -sormikkaat, pipon ja kaulurin tai Ninjakon. Kova pakkanen puraisee herkästi nenänpäähän, joten sekin kannattaa suojata. Makuupussiin saa lisälämpöä kuumavesipullolla. Muista turvallisuus; sulje korkki huolellisesti, äläkä polta itseäsi.
Ennen unille käymistä, juo lämmintä juomaa ja syö reilusti. Tarvitset energiaa pitääksesi itsesi lämpimänä koko yön. Sinä olet lämmönlähde, makuupussi on eriste. Käy vessassa, ja pujahda makuupussiin. Ota mukaan välipalaa siltä varalta, että yöllä tulee kylmä. Kyllä, jos kylmä herättää, syö! Tarvitset lisää energiaa lämmitykseen.
Aamulla tuuleta makuupussi(t) ja puhdista mahdollinen jäähile teltasta.
Älä
lannistu, jos talvitelttailu ei heti onnistu. Kokeile uudestaan.
Kokemus luo varmuutta ja harjoitus tekee mestarin. Kun opit, mikä toimii
sinulle ja varusteet on sopivat, on telttailu talvellakin aika ihanaa!
Suloisia unia!