Luontoterkkari hyödyntää työssään luonnon hyvinvointivaikutuksia

02.04.2025
Luonnon hyödyntämisessä on valtava potentiaali, joka kannattaisi ehdottomasti ottaa käyttöön monipuolisesti.

Luonnolla on monia hyvinvointivaikutuksia, joihin on viime vuosina alettu kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota. Tutkimuksia on tehty runsaasti ja tietoa on saatavilla entistä helpommin. Luontoympäristössä vietetyn ajan katsotaan sisältävän enemmän terveyshyötyjä kuin -haittoja ja näin ollen voidaan puhua luonnon hyvinvointivaikutuksista. Luonnon hyvinvointivaikutuksista voit lukea lisää Miksi luonnossa? -osiosta.

Luonto vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti niin fyysisesti kuin psyykkisesti sekä sosiaalisesti. Luonto on monelle helposti saavutettavissa, lähellä ja kaikille maksuton ympäristö ja mahdollisuus edistää omaa terveyttä ja hyvinvointia. Luonnon voidaan ajatella myös edistävän tasa-arvoa, kun jokainen voi hakeutua luontoympäristöön ilmaiseksi kaikkina vuodenaikoina.

Tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista tulisi ehdottomasti jakaa kaikille samaan tapaan kuin terveydenhuollossa kerrotaan terveellisestä ruoasta, levon merkityksestä tai liikunnasta. Erilaisten hankkeiden myötä luontolähtöisiä menetelmiä on pyritty tuomaan osaksi terveyspalveluita. Terveysmetsiä ja luontolähetteitä on kokeiltu eri puolella Suomea. Kuitenkaan luontoa ei hyödynnetä niin paljoa kuin sillä katsotaan olevan mahdollisuuksia muun muassa kansansairauksien tautitaakan keventämisessä tai mielenterveyden tukemisessa. Toistaiseksi luonto ei ole saanut arvoistaan asemaa terveyden edistämisen kentällä. Luonnon hyödyntämisessä on valtava potentiaali, joka kannattaisi ehdottomasti ottaa käyttöön monipuolisesti.

Terveydenhoitajaopinnoissa tehdään opinnäytetyön jälkeen kehittämistyö, jonka tarkoitus on nimensä mukaisesti kehittää terveydenhoitotyötä. Tein yhdessä terveydenhoitajakollegani kanssa kehittämistyön Luontoterkkarille. Työn aikana syvensin tietoani luonnon terveysvaikutuksista. Kehittämistyön raportin kirjoittaminen oli mielenkiintoista, joskin aiheiden rajaaminen oli haastavaa, kun tietoa ja eri näkökulmia luonnon hyvää tekevistä vaikutuksista löytyi laajasti.

Kirjoittaessamme raporttia, huomasimme useista lukemistamme tutkimuksista, koosteista ja raporteista, että tutkimuksissa ei vielä ole selkeästi määriteltyjä termistöjä, tutkimuskysymykset ovat olleet epätarkkoja tai nämä ovat vasta vakiintumassa. Eri puolilla maailmaa tehdyissä tutkimuksissa, ja jopa Suomessa tehtyjen tutkimusten välillä, on esimerkiksi huomattavia eroja siinä, miten määritellään luonto tai viheralue. Kaikki tehdyt tutkimukset eivät ole vertailukelpoisia tai kaikilla mittareilla luotettavia, joten tutkimusta aiheen parissa tulee tehdä jatkossakin, ja vakiinnuttaa tutkimustermit ja -menetelmät. Kuitenkin tutkimuksista on saatu erittäin vahva näyttö siitä, että luontoympäristö vaikuttaa terveyttä edistävästi.

Tutkimustietoa löytyy siis paljon ja niistä saatu näyttö hyvinvointivaikutuksista on vahvaa. Lisäksi useita suosituksia luonnon hyödyntämisestä terveyden edistämisessä ja terveyspalveluissa on tehty, mutta käytännön toimet ovat edelleen niistä huolimatta vähäisiä. On mielenkiintoista nähdä, tuleeko tulevaisuudessa luonnosta yksi tapa ehkäistä sairauksia, parantaa elimistön puolustuskykyä tai vahvistaa mielenterveyttä. Kun terveydenhuollossa on jo kauan taisteltu rajallisten resurssien kanssa, ovat luontoon perustuvat menetelmät kenties rahoitettavien joukossa viimeisenä. 

On mielenkiintoista nähdä, tuleeko tulevaisuudessa luonnosta yksi tapa ehkäistä sairauksia, parantaa elimistön puolustuskykyä tai vahvistaa mielenterveyttä.

Luontoterkkarin palvelut ja niiden sisällöt perustuvat yrittäjän ammattitaitoon ja ohjaustaitoihin. Osaaminen ja käytettävät ohjausmenetelmät perustuvat terveydenhoitajatutkintoon, hoitoalan ja hyvinvointialan työkokemukseen, Metsämieli-ohjaajakoulutukseen, erä- ja luonto-opasopintoihin ja tämänhetkiseen tutkimustietoon luonnon vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin. Jatkossa minun tulee luontoterkkarina jatkuvasti päivittää osaamistani, seurata alalla tehtävää tutkimusta ja soveltaa niiden tuloksia toiminnassani. Luontoterkkarin palvelut on tuotteistettu "poluiksi" ja tätä tuotekehitystä tulee jatkaa edelleen asiakaslähtöisesti palautteiden ja kysynnän mukaan.